Рівненська спеціалізована

школа І-ІІІ ступенів №15

Нове шкільне харчування

    У Рівненській спеціалізованій школі  І-ІІІ ступенів № 15 Рівненської міської ради харчування учнів у 2018-2019 н.р.  організовано відповідно до ст. 5 Закону України «Про охорону дитинства», постанови Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 р. № 116 «Про затвердження Порядку надання послуг із харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладання податком на додану вартість», наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я від 15.08.2006р. № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», рішення Рівненської міської ради від 25.09.2014 р. № 4510 «Про організацію безкоштовного харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції», рішення Рівненської обласної ради від 02.06.2017 р. № 578 «Про внесення змін до Обласної програми соціального захисту учасників антитерористичної операції», наказу управління освіти Рівненського міськвиконкому від 30.08.2018р. № 372-осн. «Про організацію харчування учнів у закладах загальної середньої освіти» та на виконання наказу по школі  № 152-осн. від 30.08.2018р.

    У нашій школі працює їдальня на 120 місць. Послугами їдальні користуються як діти, так і їхні батьки.

   Забезпечує повноцінне, безпечне та якісне харчування дітей та дотримання норм харчування відповідно до вимог діючих нормативно-правових документів та вимог санітарного законодавства щодо організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах підприємець Шустік Леся Іванівна.

   Учні харчуються за затвердженим графіком. Асортимент продукції відповідає вимогам чинного законодавства. Перспективне меню погоджене з державною санітарно-епідемічною службою. Усі учні, які відвідують групу подовженого дня, охоплені гарячим харчуванням.

   Отримують пільгове харчування діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених сімей (1-4 класів) та діти, батьки яких є учасниками ООС. Для здійснення контролю за якістю харчування учнів  створена  комісія  за участю представників батьківської громадськості.

   У 2019 році працівники шкільної їдальні ознайомилися із проектом «Нове шкільне харчування» та почали готувати окремі страви за новим «Збірником рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах», автором якого є кулінарний експерт Євген Клопотенко.

 

 

 

2019-2020 навчальний рік 

 

 Конкурс від Євгена Клопотенка

    Здоров’я дитини формується під впливом багатьох чинників, але головним із них є харчування: достатність, якість, безпечність, збалансованість харчових продуктів, режим харчування тощо. Харчування дітей шкільного віку заслуговує на особливу увагу.

Відповідно до стратегії ВОЗ «збереження здоров’я для здорових»  у рамках проекту «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів», колектив нашої школи вирішив взяти участь у конкурсі «Конкурс від Євгена Клопотенка», основними завданнями якого є: популяризація  раціонального і здорового харчування, підвищення рівня обізнаності у культурі та естетиці харчування, заохочення шкіл в перегляді та зміні шкільного меню.

 

Старт конкурсу від Євгена Клопотенка

З метою підвищення та поширення рівня культури здорового харчування в закладі, привнесення нового смакового та естетичного забарвлення шкільному харчуванню колектив Рівненської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 15 активно долучився до участі  в конкурсі «Конкурс від Євгена Клопотенка» у рамках проекту «Healthy Schools: заради здорових і радісних школярів».

Другим етапом Конкурсу було передбачено впровадження тестового меню, згідно якого один-два дні на тиждень учні харчуються за новими рецептами від Євгена Клопотенка. Таке меню було розроблене адміністрацією школи спільно з активом «Healthy Schools» та підприємцем Шустік Л.І. відповідно до нового «Збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах», автором якого є висококваліфікований кухар, кулінарний експерт, випускник французької школи кулінарії  Le Cordon Bleu та автор проекту «Нове шкільне харчування» Євген Клопотенко.

Презентація тестового меню  в Сп.Ш № 15 відбулася 4 лютого 2020 року. Учителі разом з дітьми ознайомилися із назвами нових страв, їх інгредієнтами, дізнались цікаву інформацію про спеції. До організації харчування цього дня були залучені  учні 5-6 класів, для яких працівники їдальні  організували майстер-клас, у ході якого діти навчилися правильно сервірувати столи, прикрашати страви перед подачею, допомагали молодшим школярам правильно користуватися виделками, привчали до самообслуговування. Проведене  опитування відвідувачів їдальні – і дітей, і дорослих –підтвердило, що більшості    сподобалися нові страви.

 

 

 

 

  

 

4 лютого проведено «День творчості». У своїх малюнках школярі передали враження від страв, приготовлених за рецептами із збірника Євгена Клопотенка.

 

Маємо надію, що діти згодом оцінять нове меню, адже наша основна мета – формування вмінь і навичок, які знадобляться  впродовж життя, тому змінювати ставлення до їжі потрібно розпочинати на етапі формування особистості.

 

      #HealthySchools_UA#sph15

        https://youtu.be/EC3LLO2sWwM